CET Skate & Street work-out Park
Descriere proiect
Ani de zile zona aflata la intersectia bulevardului Aurel Vlaicu cu Sos.Industriala a fost neingrijita si abandonata: gunoaie, vegetatie crescuta haotic si neingrijita, un loc pe langa care iti era teama sa treci. In acest moment, spatiul indicat este folosit pentru depozitarea conductelor RAJA și a deșeurilor rezultate în urma lucrărilor de modernizare din oras.
Beneficiarii directii sunt tinerii locuitori ai cartierelor adiacente zonei care nu au un spatiu adecvat pentru petrecerea timpului liber.
Prezenta investitie urmărește următoarele obiective:
- amenajarea, protecţia şi gestionarea durabila a spatiilor verzi;
- amenajarea de noi spații pentru petrecerea timpului liber;
- incurajarea activităților sportive în aer liber .
Sportul reprezintă un vector eficient în promovarea sănătăţii corporale și mentale, a unui stil de viață capabil să combată bolile civilizației moderne. Lipsa de activitate fizică conduce la excesul de greutate, favorizează apariţia obezităţii şi a unor afecţiuni cronice precum bolile cardiovasculare şi diabetul care afectează calitatea vieţii, pun în pericol viaţa persoanelor şi creează probleme economiei statului şi bugetului alocat sănătăţii. Sedentarismul, și ca o consecință a sa, obezitatea, se produc prin diminuarea drastică sau lipsa activităților motrice cu caracter sportiv. Skate park-urile si zonele de street work-out oferă un loc potrivit pentru copiii care nu sunt de obicei interesați de sporturile de echipă tradiționale. Pot reprezenta un loc în care ei se pot exprima într-un mod individual, personal, sănătos și atletic. Atunci când copiii sunt implicați într-o activitate de construire a încrederii personale precum skateboarding-ul, îi ajută să-și creeze încrederea de care au nevoie pentru a se descurca și reuși în toate celelalte aspecte ale vieții lor. Uneori, oamenii pot fi sceptici cu privire la problema instalării unui skate park urban în comunitatea lor. Contrar credinței populare sau mai bine zis neinformării, există multe beneficii pe care un skate park le-ar aduce comunității. Skate parkul reprezintă o zonă pentru recreere sigură pentru tineri, promovează exercițiile fizice și de sănătate mintală; sunt eficiente din punct de vedere al costurilor și pot adăuga frumusețe estetică unei zone. Skatepark-ul si street work-out zone reprezintă un spații de distracție ale noilor generații. Acest cadru special amenajat cu elemente specifice poate genera o mulțime de beneficii pentru cei care se dau cu BMX-uri, role, skateboard-uri, trotinete sau care pur si simplu isi antreneaza conditia fizica. Mai mult decât atât, contribuie la îmbunătățirea percepției față de zona în care acesta este amplasat.
Beneficii proiect
Impactul social al proiectului este unul crescut, lucrarile avand efect imediat nu numai pentru locuitorii din zona, ci pentru toti locuitorii din municipiului Constanta si cei din afara acestuia, respectiv persoanele care tranzitează zona, prin efectele imediate ale proiectului : imbunatatirea considerabila a aspectului vizual al zonei precum si prin încurajarea de petrecere a timpului prin mișcare și activități sportive. Datorita faptului ca investiția nu are scop de profitabilitate, menționarea beneficiilor de natură socială si de mediu este esențială pentru descrierea impactului proiectului asupra comunității beneficiare. Aceste beneficii sunt directe, imediat dupa finalizarea executiei lucrarilor se vor putea observa imbunatatiri majore in ceea ce priveste aspectul vizual al zonei si al cresterii preocuparii tinerilor de petrecere a timpului in aer liber. Dezvoltarea unui skatepark poate contribui la creșterea interesului tinerilor pentru zona mentionata. Acest factor poate genera în timp un potențial comercial crescut al ariei respective. Fizic, skateboarding-ul este un antrenament cardio. Pentru menținerea echilibrului, un skateboarder își folosește abdomenul și mușchii spatelui, lucrându-și mușchii de bază. O oră pe skateboard se traduce perfect într-un antrenament cardio complet. Mintal, atunci când o persoană face skateboarding, ambele emisfere ale creierului sunt activate pentru a regla echilibrul și creșterea vitezei de percepție. Complexitatea de a efectua multe trucuri asociate cu skateboarding-ul poate stimula creierul. Acesta oferă de asemenea, o alternativă interesantă la sporturile de echipă și ajută nu numai la dezvoltarea ci și la îmbunătățirea abilităților motorii și echilibrului uman. Amenajarea acestui spatiu de skateboard si de street work-out le transmite adolescenților mesajul că sunt acceptați și apreciați ca membri ai comunității. Acest lucru se realizează oferindu-le un loc de a-și practica hobby-ul și un loc creativ în care li se permite să se exprime în felul lor.
https://www.nine-yards.com/en/skateparks/public-skateparks
Acțiuni necesare pentru implementare proiectului
Actiuni necesare pentru implementare proiect:
- curatare teren in vederea amenajarii spatiului
- intocmire proiect achizitie echipamente skate-park & work-out zone
- amplasare echipamente
- amplasare stalpi iluminat
- amplasare mobilier urban & suport biciclete & cosuri de gunoi reciclare selectiva
- amplasare cismea apa
- amplasare grup toalete ecologice
Localizarea proiectului
Mod implicare
Voluntariat în limita timpului disponibil