Acasă / Proiecte / Parc Tematic cu punerea în valoare a Valului Mare de Pământ

Parc Tematic cu punerea în valoare a Valului Mare de Pământ

Descriere proiect

Amplasamentul studiat este situat la intrarea dinspre Vest în orașul Constanța, de o parte și de alta a Bulevardului I.C. Brătianu. Acesta face subiectul unei intervenții la nivel urban și anume punerea în evidență a Valului Mare de Pământ prin reconsolidare și reconstrucție parțială – ca obiectiv de marcare impozantă a întrării în oraș și amenajarea ca Parc Tematic prin reconversia terenului viran delimitat de Bd. Brătianu la nord și Valul Mare de Pământ la Sud. 

Se pun în evidență și se protejează vestigii medievale timpurii și se crează un spațiu verde cu posibilități de loisir și relaxare în mod special pentru copii.

  • Valul Mare de Pământ

Context istoric

Valul Mare de Pământ este cel căruia i se atribuie popular denumirea de „Valul lui Traian”. În realitate, din punct de vedere cronologic, această linie de fortificație pare a fi edficată în secolul IX, cu probabilitatea reconsolidării în secolul X.

Lățimea medie totală a fortificației la faza construcției era de 34 de metri, din care 10-12 metri lățimea șanțului de nord adânc de circa 4 metri, 5-7 metri șanțul de sud adânc între 1 și 3 metri iar baza valului avea o lățime de aprox 12-20 metri. Înălțimea medie inițială cu palisadă putea atinge și 10 metri.

Materialul arheologic descoperit (cermică de tip Dridu în mod special) induce teoria principală a edificării valului de către supușii păgâni ai primului Țarat Bulgar în secolul IX.

În secolul IX, în ciuda înfrângerilor suferite în fața bulgarilor, bizantinii rămâneau principala forță navală fără rival real în regiune. Țaratul Bulgar ocupase și administra teritoriu balcanic la sud de Dunăre dar cetățile importante din aria de nord a Dobrogei și de la Marea Neagră rămân sub control bizantin în cea mai mare parte a acestei perioade. În același timp, bizantinii aveau aliați de nădejde pe maghiarii așezați la nord de Dunăre astfel încât se naște ipoteza cea mai probabilă a consolidării liniei de apărare împotriva incursiunilor terestre maghiare cu suport bizantin. De-a lungul sec X în locul maghiarilor apar pecenegii care devin și ei aliați devotați pentru Imperiu împtriva Țaratului. Totodată, în epocă, au loc numeroase incursiuni ale rușilor kieveni, Valul Mare de Pământ trecând cel mai probabil prin noi consolidări și fiind dotat cu noile castele de pământ adevărate turnuri de observații aflate la distanțe medii de aprox 1,3 km una de alta.

De pus în evidență alte puncte de reper ale locației: Valul de Piatră, Valul Mic de Pământ, Castre ale Valului de Pământ din apropiere.

  • Situație existentă

În apropierea Constanței, valul vine din limita de sud a Hasancei (Valul lui Traian) este traversat de breteaua Autostrada A4, și se pierde în oraș spre Palas. În lipsa oricăror măsuri de protecție, porțiuni din aliniamentul valului sunt transformate în drumuri de servitute și procesul de degradare este accentuat.

La intrarea actuală în localitate, parte a Valului Mare de Pământ a suferit distrugeri în epoca modernă dar chiar și mai aproape, în ultimii ani. Dacă drumul de intrare pe la vest înspre oraș a secționat valul cu peste 100 de ani în urmă, o poțiune de val a fost dislocată în urmă cu aprox 10-12 ani pentru a se face loc unui monument chicios – o vedetă de patrulare marină.

Există o porține generoasă de teren amplasat între Bd Brătianu și Valul Mare de Pământ care ar putea fi catalogat ca spațiu verde neîngrijit. 

Beneficii proiect

Justificarea proiectului

Insuficienta atenție acordată obiectivelor culturale, de patrimoniu din Constanța, atrage după sine nevoia unor intervenții punctuale pentru a valorifica zonele de interes ale orașului. Acest gen de semnalizări există în orașe mai mici decât Constanța, acolo unde lucrurile cu valoare culturală prezintă un deosebit interes pentru comunitate.

Sunt necesare simple intervenții la nivel urban, prezentate într-o manieră atractivă și interactivă, pentru a soluționa problema lipsei identității culturale, cu care se confruntă orașul. 

Activitățile de tip loisir cultural lipsesc, iar noile generații cresc fără un sentiment de apartenență real la locul în care s-au născut, din cauza lipsei interesului pentru valorile locale.

Valurile de Pământ transdobrogene trebuie promovate și semnalizate corespunzător, pentru a fi integrate într-un circuit cultural istoric cu potențial turistic.

Concentrarea eforturilor pe obiectivele de patrimoniu mai puțin cunoscute publicului larg, care din cauza unor măsuri de amenajare la nivel urban, au fost umbrite sau slab semnalizate.

Lipsa unei educații cu privire la valoarea cultural istorică a obictivelor de patrimoniu este perpetuată din generație în generație, astfel se produce o ruptură și un dezinteres continuu vis a vis de acest subiect.

Dezvoltarea orașului spre exterior fac necesară intervenția administrației în crearea de astfel de spații și în zonele periferice. Nu există în proximitate (3-4 kilometri) nici parc, nici diverse alte obiective culturale.

Acțiuni necesare pentru implementare proiectului

În urma analizei situației existente, propunerea vizează următoarele aspecte:

Eliminarea vedetei de patrulare.

Reconstituirea Valului – inclusiv cu propunere de palisadă - de o parte și de alta a străzii pe o lungime de 15-20 de metri pentru a străjui monumental intrarea în oraș.

Parc spații verzi și mic parc tematic istoric pentru copii cu locuri de joacă specifice și amenajarea unei parcări în proximitate (potențial și pentru pasarelă pietonală în viitor).

Amenajare punct de informare turistică și punct plecare traseu Valuri Transdobrogene (circuit pietonal sau pe bicicletă).

Localizarea proiectului

Palas Bd Bratianu Intrare Oras

Mod implicare

Consultare voluntara, intermediere specialisti, informari.

Atașamente

Proiect-Valul-Mare-de-P--m--nt.pdf Vezi atașament
Proiect câștigător
Domeniu
Infrastructură educațională și culturală
Inițiator
ASOCIATIA VERDE URBAN
Data adăugării
25.08.2023
Durata proiectului
12 luni
Buget estimat
625000 lei
Dacă te-ai răzgândit și vrei să votezi altceva din domeniul "Infrastructură educațională și culturală", trebuie mai întâi să retragi votul deja acordat acestui proiect.