Pisici în copaci
Descriere proiect
Proiectul vizează protejarea pisicilor comunitare, a mediului, îmbunătățirea aspectului spațiilor verzi nefolosite și crearea unei comunități de voluntari care se implică activ în orașul Constanța. Am identificat această nevoie de a oferi suport pisicilor fără stăpân, întrucât acestea s-au înmulțit considerabil în ultimii 5 ani, iar persoanele din orașul Constanța, dedicate acestei cauze, nu reușesc să facă față în a ajuta nici măcar jumătate dintre pisicile fără stăpân.
Problema pisicilor fără stăpân este una importantă din mai multe puncte de vedere:
1. O pisică femelă nesterilizată naște în medie 15 pisici pe an, așadar, 100 de pisici aduc pe lume alți 1500 de pui pe an. Nu există o contorizare a pisicilor din municipiul Constanța, ceea ce face ca această problemă să continue fără a avea un plan organizat de acțiune. Prezența unui număr atât de mare de pisici reprezintă un pericol atât pentru răspândirea bolilor și paraziților, dar și pentru speciile de păsări existente în oraș.
2. Aspectul orașului este afectat de prezența unui număr mare de animale fără stăpân: pisicile sunt nevoite să caute mâncare în tomberoane, împrăștiind de cele mai multe ori gunoaiele în cartier, sunt nevoite să se lupte între ele pentru teritoriu, să nască pui sub mașini, în beciuri de scară sau alte locuri ascunse, există un număr mare de pisici bolnave sau lovite de mașini, creându-se astfel o imagine dezolantă a orașului.
Soluția identificată pentru aceste probleme urmărește crearea unui sistem organizat și bine-stabilit la nivel de oraș, în care fiecare cartier devine o comunitate iar cetățenii interesați de această cauză se implică activ în menținerea unui spațiu atractiv, care ajută la înfrumusețarea orașului, la menținerea unor standarde normale de igienă și curățenie și cel mai important, soluționează pe termen mediu și lung problema pisicilor numeroase fără stăpân din orașul Constanța.
Implementarea proiectul urmărește următoarele etape:
- Observarea locurilor potrivite pentru amenajarea adăposturilor pentru pisici, de preferat zonele verzi dintre blocuri. Aceste adăposturi pot fi numite “Stații pentru pisici”/ “Cat Stations”
- Crearea unor căsuțe pentru pisici, izolate, rezistente la ploaie/ umezeală, prinse pe trunchiul copacilor, la o distanță de 1 m de sol, cu design atractiv.
- Instalarea a două dispensere pentru pisici, lângă fiecare adăpost, unde se poate adăuga mâncare și apă (de către locatarii cartierului, doritori să ajute), în mod igienic și organizat.
- Instalarea unor panouri informative, care să conțină instrucțiuni cu privire la îngrijirea corespunzătoare a pisicilor, datele proiectului și date de contact.
- Crearea unui ghid de îngrijire pentru pisici și a unui plan de acțiune pe care îl pot implementa comunitățile de locatari din fiecare cartier, iubitori de animale.
- Promovarea acestei inițiative și crearea unei metodologii de lucru în care persoanele care locuiesc în apropierea unei “stații” sunt informate despre acest proiect, despre cum se pot implica și cum este coordonat acest proiect la nivel de oraș (unde pot duce pisicile pentru sterilizări gratuite, unde pot comunica probleme legate de stația pentru pisici, ce comunitate social media există, unde oamenii implicați pot comunica și se pot ajuta în probleme întâmpinate în legătură cu pisicile de pe stradă).
- Sterilizări gratuite de tip TNR (Trap-Neuter-Return/ Capturează-Sterilizează-Returnează) - această metodă este considerată de Humane Society ca fiind cea mai eficientă și sigură metodă de a reduce numărul mare de pisici fără stăpân, care nu afectează în mod negativ pisicile. Cu cât numărul de pisici sterilizate este mai mare, cu atât numărul de pui și de boli transmise scade în comunitatea de pisici fără stăpân. Humane Society din SUA a creat un ghid “Managing Community Cats: A Guide for Municipal Leaders” care explică faptul că înfometarea pisicilor sau neprotejarea acestora de factorii de mediu (vremea rece, zăpadă, ploaie) nu reprezintă o soluție pentru problema numărului mare de pisici, acestea nepărăsind teritoriul lor, chiar și în lipsa hranei și a condițiilor ostile de viață. Sprijinirea acestei cauze, prin crearea unor adăposturi și locuri cu hrană, împreună cu un program de sterilizări TNR este o soluție testată în mai multe țări, care a funcționat pentru problema pisicilor comunitare.
Beneficii proiect
- Spațiile verzi (fostele grădini) din jurul blocurilor vor avea o utilitate și vor arăta mult mai atractiv.
- Locatarii cartierelor deja hrănesc și creează adăposturi pentru pisici în mod neorganizat. Crearea unui sistem de hrănire organizat și crearea de adăposturi calitative va îmbunătăți aspectul cartierelor și va crește conștientizarea oamenilor despre problema existentă a pisicilor fără stăpân.
- Hrănirea pisicilor se va desfășura în mod igienic. Din lipsa de hrană, acestea răscolesc în containerele de gunoaie, împrăștie gunoaie, împărtășesc boli și paraziți între ele și în întreg cartierul.
- Pentru că vor exista “sedii” exacte ale pisicilor, campania de sterilizare a pisicilor se poate desfășura în mod organizat, monitorizând fiecare adăpost în parte. Vom putea avea o idee mai clară asupra numărului de pisici fără stăpân din Constanța și se vor putea organiza campanii de sterilizare mult mai ușor și eficient, cu ajutorul voluntarilor (locatari doritori să ajute pisicile din fiecare cartier).
- Constanța va deveni un oraș prietenos atât cu mediul cât și cu animalele și comunitatea. Acest proiect vizează trei obiective care vor ajuta atât în ceea ce privește protecția pisicilor și reducerea numărului mare de pisici comunitare dar și la îmbunătățirea imaginii orașului și la crearea unei comunități urbane mai strânse și mai implicate în bunăstarea mediului înconjurător. Adăposturile de pisici vor reda un sens al comunității și unității în fiecare cartier din Constanța iar locuitorii orașului vor fi încurajați să se responsabilizeze și mobilizeze pentru un mediu mai curat, mai atrăgător și mai prietenos cu animalele. De asemenea, pentru că mai puține pisici vor fi nevoite să caute prin tomberoanele de gunoi, vor exista mult mai puține gunoaie împrăștiate în cartiere.
Acțiuni necesare pentru implementare proiectului
Pași:
- Crearea unei metodologii de implementare, a unui plan de diseminare și promovare și a unei echipe de lucru
- Obținerea autorizațiilor necesare.
- Promovarea proiectului și crearea unui ghid cu informații despre utilizarea și menținerea în bune condiții a stației pentru pisici, date cheie despre sterilizare, locații unde se pot steriliza pisicile gratuit, sfaturi și concluzii despre îngrijirea pisicilor.
- Recrutarea voluntarilor și formarea acestora (pe diferite departamente: construcție și menținere adăposturi; sănătatea pisicii: hrănire și îngrijire etc)
- Amenajarea adăposturilor pentru pisici (“stație de pisici”/ “cat stations”), prin construirea căsuțelor, prinderea acestora de copaci, amplasarea dispenserelor pentru hrană/ apă și instalarea panourilor informative. Fiecare “stație pentru pisici” va avea un număr, pentru o mai bună implementare și organizare.
- Crearea unei comunități online a voluntarilor și a părților interesate, unde aceștia pot semnala probleme, împărtăși informații, sfaturi, pot dezvolta alte proiecte asemănătoare etc.
- Activități de monitorizare și mentenanță a stațiilor pentru pisici, implementate la nivel de proiect.
- Campanii recurente de informare despre îngrijirea pisicilor și despre sterilizarea acestora tip TNR (Trap-Neuter-Return)
Descriere:
Proiectul poate fi implementat în tot orașul Constanța. Stațiile de pisici ar putea fi amplasate în zonele în care există un număr foarte mare de pisici, în perimetrul spațiilor verzi din jurul blocurilor. Aceste spații sunt neutilizate sau pe teritoriul acestora au fost improvizate, de către locatori, diverse adăposturi inestetice și neadaptate nevoilor pisicilor. Înlocuirea acestora cu unele mai eficiente, va îmbunătăți imaginea acestor spații, dar și sănătatea pisicilor. Prin prinderea căsutelor la 1 metru înălțime de sol, pe trunchiul copacilor, căsuțele pot fi ferite de ploi, zăpadă, inundații și câini. Pisicile se simt în mod natural mai în siguranță la înălțime, totuși, distanța de 1 m de la sol le poate permite oamenilor să curețe/ mențină interiorul căsuțelor sau să verifice starea pisicilor.
În fiecare stație de pisici vor fi amenajate următoarele: 2 căsuțe suspendate de pisici, un recipient pentru hrănirea acestora, unul pentru apă și un panou informativ (acesta va conține: instrucțiuni cu privire la îngrijirea corespunzătoare a pisicilor, datele proiectului și date de contact). Pentru construirea fiecărei căsuțe de pisici se vor folosi materiale de bună calitate, termoizolante și impermeabile (lemn, membrană bituminoasă). De asemenea, recipientele pentru hrănirea pisicilor și cele pentru apă vor fi confecționate dintr-un material durabil și ușor de curățat (oțel inoxidabil). Acestea vor fi accesibile atât pisicilor, cât și voluntarilor și nu vor permite intrarea apei de ploaie. Pentru realizarea părților componente ale stațiilor de pisici vor fi contractate firme din județul Constanța, astfel fiind promovate și ajutate afacerile locale.
În fiecare cartier predominant cu blocuri sau case vor fi amplasate 5 stații de pisici. Cartierele vizate sunt următoarele:
- Cartiere predominant cu blocuri: Badea Cârțan, CET, Delfinariu, Faleză Sud, Far, Gară, I.C.I.L., Inel II, Km. 4-5, Tomis III, Tomis Nord, Tomis Plus-Boreal.
- Cartiere predominant cu case: Anadalchioi, Brătianu, Centru, Centrul Vechi (Peninsulă), Coiciu, Constanța Sud, Faleză Nord, Inel I, Km. 4, Km. 5, Medeea, Palas, Palazu Mare, Sanatoriu, Stadion, Tomis I, Tomis II, Universitate, Viile Noi.
În cartierele în dezvoltare, în zonele comerciale și în zonele industriale, vor fi amenajate câte 2 stații de pisici. Acestea sunt:
- Cartiere în dezvoltare: Campus, Compozitori, Sere, Veterani.
- Zone comerciale: Mamaia Sud, Mamaia Centru, Mamaia Nord, Parcul Tăbăcărie, Zona comercială Nord, Zona comercială Sud, Zona comercială Vest.
- Zone industriale: Portul Constanța Nord, Portul Constanța Fluvial, Portul Constanța Sud, Halta Traian, Zona industrială (Palas), Zona industrială Caraiman, Zona industrială CET, Zona industrială Oierie Palas, Zona industrială Oil Terminal, Zona industrială Valu lui Traian.
Localizarea proiectului
Mod implicare
Asociația HEI își dorește să fie implicată activ în implementarea proiectului și în perioada de follow-up a proiectului. Acest lucru presupune sprijinul nostru în ceea ce se referă la managementul proiectului, diseminarea și promovarea acestuia și implementarea de evenimente, ateliere, campanii și activități de conștientizare, de deprindere de informații si abilități în ceea ce presupune îngrijirea pisicilor în colaborare cu persoane avizate, implicare în recrutarea și coordonarea de voluntari. De asemenea, în perioada de după implementare, întrucât aceste spații vor avea nevoie de întreținere, HEI dorește să creeze proiecte de tineret și să aplice pentru fonduri care implică menținerea și promovarea acestor spații pentru pisici. Un astfel de proiect ar implica și digitalizarea acestor stații printr-o aplicație folosită de voluntari, unde s-ar putea vedea în timp real situația adăposturilor, ultima dată când cineva a lăsat mâncare și o contorizare a pisicilor care vin la fiecare stație, cu ajutorul utilizatorilor care adaugă poze și date despre pisicile pe care le hrănesc și îngrijesc.
Atașamente
Buget_Sta--ii-de-pisici.pdf | Vezi atașament |