Acasă / Proiecte / Seniorii în mișcare

Seniorii în mișcare

Descriere proiect

Proiectul propus vizează reconversia unui teren neutilizat, aflat în interiorul Parcului Viitorul din zona CET, teren pe care este amplasata o fântână arteziana nefunctionala , într-un spatiu destinat petrecerii timpului liber si recreerii pentru persoanele în vârstă sau cu dizabilități. 

Parcurile si spatiile verzi de astazi trebuie sa aiba un rol de generator de comuniune sociala, accesibila tuturor, educativa pentru toti.

Amenajarea acestui spațiu presupune amplasarea unor ansamble sportive adecvate care sa ofere seniorilor noștri posibilitatea de a face mișcare, de a-si păstra tonusul și de a socializa.

Prin lucrările de modernizare, Parcul Viitorul va fi nu doar un centru de joacă pentru copii și de promenadă, ci și de promovare a mișcării și conștientizare privind beneficiile sportului pentru sănătate.

Așa cum este important pentru copii și tineri să facă exerciții, este incredibil de important pentru bărbații și femeile de vârsta a treia să integreze o rutină de fitness în viața lor de zi cu zi și să mențină un stil de viață sănătos și activ, care să includă exerciții adecvate care nu provoacă disconfort excesiv, dar sunt suficient de benefice pentru musculatura corpului. Astfel, dezvoltarea unor programe de sănătate, de îngrijire pe termen lung și de protecție socială ce pot răspunde nevoilor acestei categorii de populație a devenit o prioritate atât la nivel național, cât și la nivel mondial.

Mișcarea este în primul rând pentru a permite și a facilita activitățile zilnice. Prin urmare, persoanele în vârstă ar trebui să se concentreze pe antrenamentul funcțional, antrenamentul de forță, care, în primul rând, le va consolida mușchii, va îmbunătăți gama de mișcare a articulațiilor, dar va consolida și oasele. Datorită acestui fapt, persoanele în vârstă vor putea face față situațiilor de zi cu zi, cum ar fi realizarea cumpărăturilor și aducerea lor pe scări în apartament la etaj, curățarea apartamentului, legarea pantofilor sau chiar, în cazuri extreme, ridicarea de pe podea în cazul în care au căzut.

Vor fi amplasate în  acest spațiu:

1.Aparat fitness două tipuri de stepper – lucrează mușchii fesieri și mușchii picioarelor

2.Aparat fitness pentru umeri și abdomen – lucrează mușchii abdomenului și mușchii umerilor și ai brațelor

3.Aparat fitness bicicletă și spate – lucrează mușchii spatelui și mușchii picioarelor

4.Aparat fitness pentru piept – are rolul de a tonifia musculatura pieptului, a brațelor și a umerilor

5. Aparat fitness complex – include o bicicletă și două aparate pentru tonifierea musculaturii picioarelor

6. Aparat fitness pectorali – lucrează mușchii pectorali

7. Aparat fitness spate – lucrează mușchii spatelui

8. Aparat fitness discuri – se adresează tuturor persoanelor cu nevoi speciale, interesate de menținerea tonusului muscular și a sănătății. Ajută la dezvoltarea mușchilor membrelor superioare și la elasticitatea încheieturilor acestora, precum și a îmbunătățirii coordonării lor.

 

 

Beneficii proiect

Beneficiarii proiectului sunt persoanele vârstnice  dar și cele cu dizabilități care locuiesc în zonele CET/Anda/Viile Noi. 

Beneficiile proiectului:

- susține sănătatea prin:

• îmbunătățirea funcțiilor mentale, circulației sanguine, oxigenarea mușchilor

• reducerea stresului;

• îmbunătățirea încrederii de sine;

• creșterea gradului de relaxare;

• tonifierea corpului;

• creșterea mobilității etc.

- îmbină activitățile cultural-artistice cu activități sportive

- sport gratuit/reducerea cheltuielilor cu abonamentele la sală

Este gratis. Fără nici un cost. Nu există nici o taxă iniţială de înscriere, nici plăți lunare. Toţi locuitorii vor iubi acest aspect.Sportul realizat în aer liber este mult mai benefic atât corpului, cât și creierului. Numeroase studii au concluzionat că până și câteva minute de mișcare în spațiul exterior îmbunătățesc funcțiile mentale, circulația sanguină și oxigenarea mușchilor.

 

Acțiuni necesare pentru implementare proiectului

Acțiunile necesare presupun:

  • Amenajarea spațiului prin aducerea la nivel a suprafeței ( in acest moment acolo este o groapa) ;
  • Amplasarea unui covor asfaltic care sa delimiteze zona de exerciții 
  • Amplasarea echipamentelor pentru sport

Localizarea proiectului

Parcul Viitorul Constanța

Mod implicare

Voluntariat în limita timpului disponibil 

Atașamente

20230816_193635.jpg Vezi atașament
Proiectul respectă criteriile campaniei și poate fi votat
Domeniu
Amenajare spații verzi și locuri de joacă
Inițiator
Lazar Valentina
Data adăugării
25.08.2023
Durata proiectului
12 luni
Buget estimat
100000 lei
Nu te afli în perioada de votare.
Accesează pagina proiectului în timpul etapei următoare pentru a-l putea vota. Între timp, îl poți salva la favorite folosind butonul de mai jos
Dacă te-ai răzgândit și vrei să votezi altceva din domeniul "Amenajare spații verzi și locuri de joacă", trebuie mai întâi să retragi votul deja acordat acestui proiect.