Staţii de măsurare a calităţii aerului (poluanţi şi polen)
Descriere proiect
Poluarea este cea mai mare ameninţare asupra sănătăţii mediului responsabilă pentru îmbolnăviri şi morţi premature. Calitatea aerului este una dintre principalele cauze pentru numărul în creştere al afecţiunilor respiratorii şi al alergiilor, raportate de medici specialişti chiar şi la nivel local. Praful de pe şantierele oraşului din ultimii ani, blocajele în trafic, circulaţia îngreunată a automobilelor, măsurile însuficiente de ţinere sub control a plantelor cu efect puternic alergen, cum ar fi ambrozia, au produs o expunere prelungită a cetăţenilor la factori care le afectează sănătatea, fără însă să poată dovedi cu date incontestabile aceasta situaţie şi fără a demonstra că trebuie liate mai multe măsuri de protecţie a sănătăţii publice. Constanţa are în acest moment doar 3 staţii de măsurare a calităţii aerului, care nu măsoară toţi poluanţii, nu măsoară concetratia de polen şi în cel puţin unul din cazuri este într-o zonă verde, protejată prin perdeaua de verdeaţă de traficul înconjurător. Datele măsurate cu ajutorul mai multpr staţii amplasate în zone relevante ar indica factorii care conduc la creşterea poluării şi ar uşura luarea unor decizii punctuale şi informate pentru reducerea acesteia.
Beneficii proiect
Beneficiarii ar fi toţi locuitorii Constanţei şi măsurarea calităţii aerului ar conduce la măsuri pentru o sănătate publică mai bună.
Acțiuni necesare pentru implementare proiectului
Achizitionarea unor staţii omologate de măsurarea calităţii aerului (care să măsoare cât mai mulţi poluanţi şi a polenului), instalarea în zone stabilite prin consultare publică şi încluderea acestor staţii în Reţeaua Naţionaă de Monitorizare a Aerului.
Localizarea proiectului
Mod implicare
În toate fazele proiectului