Acasă / Proiecte / Un curcubeu de fericire prin zâmbete de copii

Un curcubeu de fericire prin zâmbete de copii

Descriere proiect

Grădinița cu program prelungit nr. 53 Constanța, din toamna anului școlar 2023-2024 cu noua denumire Grădinița CURCUBEUL MAGIC, este singura unitate de învățământ preșcolar din cartierul Faleza Sud. Structurată pe patru nivele, P+3, își deschide porțile pentru 300 de prichindei, aducând bucurie și sprijin pentru tot atatea familii care ne recomandă călduros, mulțumiți fiind de încercările  depuse de întreaga echipă în a  aduce bucurii  și zâmbete pe chipul copiilor, părinților și de ce nu,chiar al bunicilor acestora.

 Am reușit cu toții să devenim o mare familie, dându-ne mâna în diverse proiecte inițiate de noi, cadrele didactice, cu susținerea  părinților pentru binele copilașilor. Multumită lor, am reușit să dotăm corepunzător o sală de educație fizică pentru cei mici, căci mișcarea înseamnă sănătate, iar aceștia au nevoie de multă mișcare pentru o dezvoltare fizică armonioasă.

Din nefericire, deși fiind  singura unitate de învățământ preșcolar din întregul cartier, grădinița noastră nu se bucură de o curte amenajată, pavajul este dezafectat iar de ansambluri  de joacă pentru copii nici nu poate fi vorba, nici măcar ca acelea care odinioară  bucurau copilaria noastră, a adulților de astăzi.

Din dragoste pentru cei mici,întelegând și conștientizând nevoia de mișcare a copiilor cat  și beneficiile  petrecerii timpului în aer liber, am mobilizat echipa și împreună cu câtiva părinți am încropit un mic spațiu de joacă, la umbra unor copaci care răcoresc singurul spațiu verde al curții, cu câteva băncuțe din paleți, câteva floricele, leagăne de plastic, iar acest lucru a adus un ocean de bucurie în rândul prichindeilor.  Bucuria a fost a tuturor, și a lor, și a noastră.

   Locul de joacă nu este unul adecvat, este doar unul improvizat, care nu dispune de echipamente cu  certificate de conformitate eliberate de CNCIR CERT Nr.001.

Ne dorim un spațiu de joacă modern, realizat din materiale ce nu pun viața copiilor în pericol, un spațiu care să încurajeze copiii să-și dezvolte personalitatea, imaginea de sine pozitivă, capacitatile de cooperare și colaborare, realizarea unor relații bazate pe încredere și respect reciproc.

Amenajarea unui  spațiu  corespunzător va conduce la dezvoltarea unui spirit de prietenie și sociabilitate, dezvoltarea sănătații, a musculaturii, a emoțiilor și a intelectului.

 

Beneficii proiect

Obiectivul general al proiectului este  creșterea calității serviciilor educative oferite de unitatea noastră preșcolară pentru copiii cu vârste cuprinse între 2/3 și 6 ani,iar beneficiarii direcți și indirecți ai acesui proiect sunt copiii grădiniței( cei actuali si următorii),cadrele didactice, părinții copiilor cât și comunitatea locală.

Amenajarea unui loc de joacă în  curtea grădiniței este foarte importantă deoarece  activitățile desfășurate în aer liber reușesc să mențina copiii aproape de două ori mai concentrați decât în cazul exercițiilor realizate în sala de grupă. Joaca și activitățile desfășurate în aer liber îi ajută pe micuți să se dezvolte din mai multe puncte de vedere. 

  • Dezvoltă creativitatea

Activitățile desfășurate în aer liber contribuie semnificativ la dezvoltarea creativității micuților. Explicația constă în faptul că, spațiul din exterior îi oferă copilului posibilitatea să stimuleze creativitatea prin intermediul obiectelor din jur.

  • Îmbunătățesc sănătatea

Exista o mulțime de beneficii pentru sănătate oferite de activitățile în aer liber. Pentru ca au mai mult spațiu de joacă, copiii sunt mult mai activi atunci când sunt afară. Drept urmare, acest lucru îi ajută să construiască oase mai puternice, să îmbunătățească sistemul imunitar și nu în ultimul rând, să consume energie și calorii suplimentare. Mai mult decât atât, expunerea la soare îi ajută pe cei mici să absoarbă în mod natural vitamina D.

  • Cresc dorința de explorare

 Echipamentele de joacă în aer liber pot ajuta copiii să învețe cum să își depășească granițele și cum să devină mai buni la identificarea și evaluarea riscurilor.

  • Sporesc bunăstarea

Jocurile în aer liber îi ajută pe micuți să se simtă mai fericiți și implicit, mai liniștiți,contribuie la îmbunătățirea stării de spirit și la formarea unei atitudini mentale pozitive.

  • Îmbunătățesc aptitudinile sociale

Pentru ca spațiile în aer liber sunt mai puțin aglomerate, implicit mai puțin intimidante decât cele interioare, copiii se vor lăsa descoperiți așa cum sunt ei și vor reuși astfel să devină mai sociabili. Acest lucru înseamnă că prichindeii vor accepta cu entuziasm să se alăture jocurilor de echipă și să își facă prieteni noi.

Toate acestea îi încurajează pe copii să deprindă abilități sociale și mai mult decât atât, vor învăța cum să comunice și să interacționeze cu alți parteneri de joacă. 

Acțiuni necesare pentru implementare proiectului

  • curățarea, toaletarea  spațiului verde actual ; îndepartare plante arbustive/buruieni
  • nivelarea terenului 
  • acoperirea terenului  cu piatra spartă concasată (150mm)
  • achiziționarea și montarea echipamentelor  de joacă pentru copii
  • turnarea  tartanului multicolor (pardoseală  antitraumă/30mm)
  • inaugurarea spațiului de joacă

 

Localizarea proiectului

Bulevardul 1 mai 101-103 Constanta

Mod implicare

 Subsemnata, Nicoară Florentina, în calitate de inițiator al acestui proiect, împreună cu întreaga echipă  din care fac parte, vom pregăti întregul teren( curățare, îndepărtare plante arbustive/buruieni, nivelare ) pentru etapa de turnare a substratului, montarea echipamentelor de joacă și  turnarea tartanului multicolor.

Atașamente

PHOTO-2023-05-18-08-05-34.jpg Vezi atașament
PHOTO-2023-05-17-13-20-58.jpg Vezi atașament
PHOTO-2023-05-17-13-19-59.jpg Vezi atașament
PHOTO-2023-05-16-11-16-05.jpg Vezi atașament
PHOTO-2023-05-16-08-17-10.jpg Vezi atașament
IMG_6011.jpg Vezi atașament
IMG_6012.jpg Vezi atașament
IMG_6013.jpg Vezi atașament
Proiect câștigător
Domeniu
Amenajare spații verzi și locuri de joacă
Inițiator
Nicoara Florentina
Data adăugării
25.08.2023
Durata proiectului
2 luni
Buget estimat
128000 lei
Dacă te-ai răzgândit și vrei să votezi altceva din domeniul "Amenajare spații verzi și locuri de joacă", trebuie mai întâi să retragi votul deja acordat acestui proiect.