Acasă / Proiecte / BICICLETE ȘI STAȚIE DE BICICLETE ÎN SISTEM BIKE-SHARING ÎN CARTIERUL FALEZĂ SUD (POARTA 6)

BICICLETE ȘI STAȚIE DE BICICLETE ÎN SISTEM BIKE-SHARING ÎN CARTIERUL FALEZĂ SUD (POARTA 6)

Descriere proiect

Transportul prin intermediul bicicletelor reprezintă o alternativă a transportului în comun și o modalitate de îmbunătățire și menținere a sănătății, fiind foarte dezvoltat în multe țări europene, ca parte componentă a politicilor și practicilor de protecția a mediului și sănătate. 

În municipiul Constanța este implementat deja Proiectul Black Sea Bike, însă accesul la acest sistem nu este asigurat și nu este facil pentru locuitorii din cartierele mărginașe. 

Bicicletele vor putea fi utilizate în mod gratuit timp de maxim două ore, indiferent de numărul de închirieri zilnice, similar proiectului Black Sea Bike.

Beneficii proiect

Extinderea sistemului bike-sharing la nivelul tuturor cartierelor orașului ar încuraja enorm utilizarea bicicletei ca mijloc alternativ de transport, cu consecințe benefice asupra fluidității traficului rutier către zona centrală a orașului și asupra mediului și calității aerului din municipiul Constanța (prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon). De asemenea, trebuie avute în vedere beneficiile pe care, conform studiilor, mersul pe bicicletă le are asupra sănătății: 

  • reducerea riscului de infarct la jumătate;
  • îmbunătățirea metabolismului;
  • îmbunătățirea somnului;
  • reducerea greutății excesive;
  • creșterea tonusului muscular;
  • reducerea stresului;
  • îmbunătățirea circulației sangvine;
  • îmbunătățirea funcției pulmonare
  • întărirea imunității etc

Prin implementarea proiectului se va asigura conexiunea și sincronizarea cartierului Poarta 6 cu sistemul de  bike-sharing deja existent, permițând locuitorilor din această zonă să se deplaseze cu bicicleta, de exemplu, la și de la locul de muncă (sau spre diverse zone ale orașului) fără a mai fi necesară utilizarea autoturismului. 

De asemenea, implementarea proiectului ar permite și o diversificare a modului de petrecere a timpului liber pentru locuitorii cartierului Faleză Sud, unde nu există facilități în acest sens. 

 

 

Acțiuni necesare pentru implementare proiectului

Extinderea sistemului bike-sharing deja existent prin achiziționarea de biciclete și construirea unei stații similare celei din sistemul Black Sea Bike. 

Regulamentul de utilizare - similar celui din sistemul Black Sea Bike.

 

Localizarea proiectului

Cartierul Faleză Sud (parcul mare sau parcarea rezidențială situată în zona str. Brizei nr. 18)

Mod implicare

Susținere - argumentare - deplasare la fața locului. 

Atașamente

Exemplu-conditii-achizitie-implementare-sistem-bike-sharing-Black-Sea-Bike-.pdf Vezi atașament
necâștigător
Domeniu
Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației
Inițiator
Avrămescu Emilian
Data adăugării
06.10.2022
Durata proiectului
12 luni
Buget estimat
500.000 lei
Nu te afli în perioada de votare.
Accesează pagina proiectului în timpul etapei următoare pentru a-l putea vota. Între timp, îl poți salva la favorite folosind butonul de mai jos
Dacă te-ai răzgândit și vrei să votezi altceva din domeniul "Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației", trebuie mai întâi să retragi votul deja acordat acestui proiect.